Koreczki owocowe dla dzieci i nie tylko

Każdy się chyba zgodzi z tym, iż koreczki owocowe należą do jednych z najsmaczniejszych, dlatego uwielbiają je nie tylko maluchy, ale i dorośli, którzy nie potrafią się im oprzeć. Oczywiście, są lekkostrawne, w związku z czym możemy się nimi objadać do woli, gdyż na pewno nam nie zaszkodzą.

Poza tym, są niezwykle kolorowe, najczęściej zbudowane z ananasa, malin, truskawek, winogron, pomarańczy, jabłek i banana. Można je udekorować czekoladą, zarówno ciemną jak i białą, dzięki czemu jeszcze lepiej smakują i ładniej wyglądają. Należy wspomnieć o tym, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno i za każdym razem smakują wybornie. Na uwagę zasługuje fakt, iż ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, w związku z czym można je bardzo szybko wykonać z dostępnych owoców w domu i poczęstować nimi niespodziewanych gości, którzy będą zachwyceni tym przysmakiem.

Przepis na szaszłyki w arbuzie

Składniki:

  • średni arbuz,
  • 30 dag truskawek,
  • 2 kiwi,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 cytryny,
  • kilka gałązek mięty.

Sposób przyrządzenia:

Na początku myjemy arbuza i go osuszamy. W dalszym etapie za pomocą markera od szczytu do boków rysujemy złączkę, a następnie za pomocą ostrego nożyka wykrawamy koszyk. Usuwamy część miąższu. Myjemy dokładnie marchewkę i wykrywamy z niej kwiatki i serduszka. Kolejno wydrążony miąższ z arbuza kroimy w kostkę i nadziewamy go na przemian razem z truskawkami na patyki. Wbijamy w pozostały miąższ w koszyczku arbuzowym, upiększamy marchewką, miętą i pokrojoną cytryną.

Przepis na szaszłyki w czekoladzie

Składniki:

  • 6 mandarynek
  • 3 kiwi,
  • 3 banany,
  • trochę soku z cytryny,
  • 1-2 jabłka,
  • 24 truskawki,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g białej czekolady.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy je na cząstki, kiwi obieramy ze skórki i dzielimy na grube słupki. Obieramy banany ze skórki, odcinamy z nich końcówki, kroimy w plasterki i skraplamy cytryną. Obieramy jabłka ze skórki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy z nich pestki, także skraplamy sokiem z cytryny. Następnie owoce nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków i układamy je na talerzu. W dalszym etapie rozpuszczamy gorzką i białą czekoladę (każdą osobno). Potem na szaszłykach robimy ozdobne wzorki za pomocą białej i gorzkiej czekolady. Odkładamy je do lodówki.

Przepis na owocowe szpadki z piekarnika

Składniki:

  • truskawki,
  • winogrona,
  • kiwi,
  • pomarańcza,
  • ananas w puszce,
  • maliny.

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie owoce kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Kolejno nabijamy je na przemian na patyczki do szaszłyków, można to czynić w różnej kolejności. W dalszym etapie zawijamy je w folię aluminiową i przez kilka minut podsmażamy w piekarniku, najlepiej na grillu.